Бджільництво станом на 1.12.2017 року

Бджоли є невід’ємною частиною природних та сільськогосподарських угідь, садів, тепличних господарств, помічники людей у веденні народного господарства. Запилення сільськогосподарських культур бджолами  збільшує врожайність на 40-60 відсотків, але в свою чергу вони потребують захисту в умовах інтенсивного розвитку сільського господарства та інноваційних технологій.
Значна частина пасік області зосереджено в приватній власності, в яких утримується 22,5 тис. бджолосімей.
За 2017 рік валове виробництво меду становить 195т.
 
Поліська порода бджіл
Поліські  бджоли належать до темних  лісових  бджіл, які  населяють  природно-географічну зону Полісся. Вони  древні аборигенні  бджоли України. Забарвлення бджіл темно-сіре, без жовтизни. Довжина хоботка — 5,9—6,3 мм  Медова продуктивність сім'ї поліських бджіл досягає 70 кг. Печатка меду виключно біла ("суха"). Стільники будують високоякісні, без воскових перемичок. Гнізда прополісують слабо. Породною особливістю є підвищена агресивність. Природно-кліматичні умови середньої європейської частини зумовили високу зимостійкість і витривалість поліських бджіл, їх безоблітний період може становити 6—7 місяців.
Однак, зважаючи на пристосованість до природно-кліматичних умов Полісся і ряд виключно господарських корисних ознак (висока яйценоскість маток, ефективність монофлорного медозбору, умілого використання взятку з із гречки, липи, вересу, крушини, лучного різнотрав'я, малини, ожини, високоякісна воскопродуктивність, стійкість в умовах тривалого безоблітного зимового періоду до ряду захворювань), вони становлять значний інтерес для селекціонерів, поліських пасічників та любителів цієї породи. 
Карпатська порода бджіл
Чистопородні карпатські робочі бджоли мають: сірий колір тіла із сріблястим опушенням тергітів; досить довгий хоботок — 6,3—6,7 мм, який дає змогу брати нектар з квітів червоної конюшини й ефективно їх запилювати. Матки карпатських бджіл у період інтенсивної яйцекладки відкладають у середньому за добу 1500—3600 яєць. Печатка меду переважно "суха". Карпатським бджолам властиві такі особливості: миролюбність, мала рійливість, відносно висока зимостійкість і стійкість до захворювання нозематозом, відносно тривалий віковий період льотно-збиральної діяльності, здатність збирати нектар з низькою концентрацією цукрів, вилітати за кормом з малою кількістю цукру в медовому зобику, збереження родиною льотної діяльності при відборі матки, активна відбудова стільників навіть при слабкому весняному медозборі, інтенсивний розвиток бджолородин і здатність ефективно використовувати медозбір.



 
 
 
 
 

 

Категорії статті РДА: