Обережно – холера!

Великолепетиське міжрайонне управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє, що за  результатами лабораторних досліджень води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що проводились Миколаївським обласним лабораторним центром МОЗ України 07 серпня 2017 року в порядку соціально-гігієнічного моніторингу, в районі пішохідного Інгульського мосту (м. Миколаїв, Центральний район) було виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa. Культура підтверджена Одеським протичумним інститутом ім. Мечникова.
Довідково:
Холера - це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням тонкого кишечника, розладом водно-сольового обміну, різним ступенем зневоднення, внаслідок втрати рідини, з блювотними масами і водянистими випорожненнями. Холера відноситься до карантинних інфекцій. Збудником хвороби є холерний вібріон. Деякі біотипи здатні тривало зберігатися і розмножуватися в мулі, йоді, в організмах мешканців водойм.

Джерело інфекції - людина (баціллоносій і хворий). Вібріони виділяються з блювотними масами і фекаліями. Епідемії холери бувають контактно-побутові, харчові, водні та змішані. Сприйнятливість до хвороби досить висока. Тривалість інкубаційного періоду холери становить до 5-ти діб. Захворювання починається раптово. Токсин холерного вібріона провокує сильну діарею, при якій разом з калом виділяється величезна кількість рідини. Слизу, домішок крові і болю не спостерігається. Виділення спочатку кашкоподібні,  потім - безбарвні, пізніше до симптомів додається рясна блювота. Виникає гостре зневоднення всього організму, порушуються обмінні процеси, відбувається зниження рівня калію, внаслідок чого змінюється серцевий ритм. Шкіра втрачає еластичність, у хворого спостерігається загальмованість, загострюються риси обличчя, з'являються судоми жувальних і литкових м'язів. Результатом зневоднення може стати смерть від ниркової недостатності, гіповолемічного шоку, коми.

Профілактичні засоби від холери наступні:
1.     Мити руки перед їжею та приготування страв.
2.     Мити руки після туалету.
3.     Пити лише кип’ячену воду.
4.     Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. У регіонах, схильних до поширення холери, також слід обдавати їх кип’ятком.
5.     Купатися лише у дозволених місцях, не ковтати воду під час купання.
6.     Не купувати їжу в сумнівних місцях.
7.     Не їсти в закладах громадського харчування,стан яких не відповідає вимогам санітарного законодавства.

 

Категорія ради та інші органи: